404

 

Цей сайт містить інформацію про алкогольну продукцію.

Підтвердіть, будь ласка, що Вам виповнилося 18 років*

і Ви самостійно приймаєте рішення, пити чи не пити.

 

*і так, Ви дійсно виглядаєте молодше своїх років)

Так, підтверджую
Ні, нажаль
uk
uk
0 шт / 0 грн
Токай
Переглядів: 84

Токай

Друзі, давайте поговоримо про велике вино, яке знаходиться зовсім поряд від нас. Сьогодні ми дізнаємось більше про вина Токаю, що в Угорщині, їх називають винами королів та королем вин і повірте, це не спроста. Говорити здебільшого ми будемо про солодкі вина Aszu(Асу) та Eszencia(Есенція). Ці вина настільки популярні, що їх дуже часто намагались підробляти, тому тепер слово Tokaji на пляшці можуть носити тільки вина з регіону Токай в Угорщині!

Як же ж  з'являється на світ це вино? Перш за все воно завдячує унікальному теруару, що утворився між річками Бодрог та Тиса. В осінній час там дуже часто утворюються тумани, що дають можливість винекнення так званої благородної плісінні  Botrytis cinerea (Ботрітіс цинерея), яка інфікує  ягоди винограду та висушує їх, в результаті чого на лозі під час збору урожаю збирають родзинки. Також важливо запам’ятати, що ці вина роблять лише з автохтонних (місцевих) сортів – Фурмінт, Хартшлевелю та Жовтий Мускат.

Отже, все починається зі збору винограду у вересні і закінчується в листопаді, триває він так довго через те, що збирають тільки заізюмлені ягоди, а заізюмлюються вони по різному, тому сам процес розбивається на багато етапів. Всі ягоди зберігають у спеціальних приміщеннях, де вони чекають початку ферментації. Проте перед цим ягоди засипають у нержавіючий чан, де  вони під власною вагою випускають чистий нектар, який називають Есенція, роблять її тільки у найкращі роки і, скуштувавши її хоч раз, цей смак ви запам’ятаєте на все своє життя). Решту ягід не можливо просто поставити під прес, через те що вони надзвичайно висушені. Тому їх заливають молодим вином, на якому вони настоюватимуться близько 5 днів, сааме в такий спосіб вони віддадуть вину всі цукри, кислоти та поживні речовини . В залежності від ваги асу ягід у вині виділяють різні рівні вин, їх позначають словом puttonyos, чим їх більше - тим солодше і концентрованіше буде вино. Після закінчення мацерації(настоювання на ягодах) вино зливають, а пасту, яка залишилась спресовують, сік ,який отримали добавляють у вино для підвищення концентрації. Вино ,яке отримали відправляють на витримку у дубових діжках об’ємом 225л ( мініму 3 роки з них 2 роки у діжці і ще 1 рік у пляшці). Також важливо знати, що діжки заповнюють не до кінця, щоб був доступ повітря у діжці, таким чином вино набуватиме свої неповторні характеристики.

Ось такий наймовірно важкий шлях проходить виноград, щоб стати вином з Токаю, яке обов’язково кожен повинен скуштувати.

Подавати та пити це вино потрібно охолодженим, оптмальна температура 10-11 градусів.

З чим його поєднювати? Ну по-перше воно може слугувати прекрасним десертом після закінчення вечері, адже багато його не вип’єш. Або ж його можна поєднати з голубими сирами чи фуагра, спробуйте і ви відчуєте надзвичайний смак від балансу цих інгридієнтів.

 

І на завершення хочеться сказати, що якщо ви закохались у це вино, то не зволікайте  - сідайте за кермо та відвідайте його  Батьківщину ,  щоб відчути її атмосферу на власному досвіді  ;)

Категорії

Автори

Хмара тегів

Ми в соц. мережах

ОтменитьДодати коментар
Вихід
Увійти через соц. мережу
або вкажіть Ваше ім'я