404

 

Цей сайт містить інформацію про алкогольну продукцію.

Підтвердіть, будь ласка, що Вам виповнилося 18 років*

і Ви самостійно приймаєте рішення, пити чи не пити.

 

*і так, Ви дійсно виглядаєте молодше своїх років)

Так, підтверджую
Ні, нажаль
uk
uk
0 шт / 0 грн
Льодяне вино
Переглядів: 549

Льодяне вино - особливості виробництва

Автор: Богдан Павлюх

В Україні затримались морози, то чому б нам не поговорити про такий тип вина, як Льодяне вино, або Ice Wine. Сьогодні ми дізнаємось все про це чудове вино і для початку розберемось з термінологією.

Ice Wine(або icewine, нім.- Eiswein) – це тип десертного вина, що виготовлено з ягід винограду, які заморожені на виноградній лозі.

Таке вино роблять із заморожених ягід і особливістю цього методу є те, що при замороженні у середині ягоди замерзає тільки вода, а от цукри та інші тверді речовини - ні. На відміну від інших типів десертних вин, таких як Сотер чи Токай, ягоди яких вражаються благородною плісенню, для виробництва Ice Wine потрібно повністю здорові ягоди. Такі ягоди надаватимуть чудовий баланс між цукром та кислотністю у вині.

Виробництво такого вина завжди дуже ризиковане, адже його потрібно збирати при перших морозах, а якщо тепла погода затримається, то виноград може почати гнити, і тоді винороб втратить весь урожай. Якщо ж морози прийшли, сам процес буде дуже тяжкий, адже весь урожай потрібно зібрати у лічені години і надзвичайно обережно, щоб не пошкодити ягоди.

Інколи на картинках ви можете побачити, що люди збирають ягоди у ночі і в спеціальних рукавичках. Все це робиться,щоб не нагріти ягоди температурою людського тіла. Коли ягоди зібрали, їх швидко доставляють до виноробні і там за допомогою надзвичайно ніжних пресів пресують так, щоб не роздавити заморожену воду у ягоді. Після цього сік з надзвичайно високим вмістом цукру відправляють на ферментацію, яка проходить набагато повільніше, ніж у звичайному вині - зазвичай вона триватиме кілька місяців. Після її закінчення вино забутилюють.

Через високу вартість вина і високий вміст цукру Ice Wine ми зустрічаємо в пляшках об'ємом 0,375л.

Завдяки специфічним кліматичним умовам виробництво Ice Wine обмежено територіально. Найкращі зразки можна зустріти у Німеччині та Канаді, які сконцентрували 75% всього виробництва, але цікаві вина можна також зустріти в Австрії, Словенії, Люксембурзі, Чехії та навіть у Японії.

По законодавству, температура повітря повинна опуститись до -7°C, щоб можна почати збір урожаю, але інколи ягоди можуть перемерзнути, і тоді з них буде тяжко видавити сік.

В таких Країнах як Німеччина, Австрія, США та канада ягоди повинні замерзати тільки природнім шляхом, і тільки в такому випадку виробники зможуть написати Ice Wine на етикетці.  А от решта країн може вдатись до такого способу як "кріоекстракція" – штучне замороження ягід. Таким способом вони добиваються схожого ефекту, але все ж таки найкращі Ice Wine будуть з ягід, які замерзли на лозі!

Основними сортами для виготовлення Ice Wine є Рислінг, Відаль та Каберне Фран, але країни нового світу експериментують і з іншими сортами, такими як Шардоне, Піно Блан, Шанен Блан і навіть Сіра.

Якщо вам пощастить скуштувати Ice Wine, ви відчуєте, що вино хоч і є солодким (вміст цукру від 180 до 320 г/л), але володіє хорошою свіжістю та кислотністю і ніколи не буде притомно солодким. Воно матиме середню насиченість, але дуже довгий післясмак. В ароматі ви відчуватимете цілий букет тропічних фруктів та цитрусових (манго, маракуя, зелене яблуко, апельсин). Рівень алкоголю переважно низький і рідко перевищуватиме 6% - виключенням будуть вина з Канади, які можуть доходити і до 13% алкоголю.

І в заключення хочеться сказати, що Ice Wine - це одне з неповторних десертних вин, яке кожен хоча б раз, але повинен попробувати ;)

Категорії

Автори

Хмара тегів

Ми в соц. мережах

ОтменитьДодати коментар
Вихід
Увійти через соц. мережу
або вкажіть Ваше ім'я