404

 

Цей сайт містить інформацію про алкогольну продукцію.

Підтвердіть, будь ласка, що Вам виповнилося 18 років*

і Ви самостійно приймаєте рішення, пити чи не пити.

 

*і так, Ви дійсно виглядаєте молодше своїх років)

Так, підтверджую
Ні, нажаль
uk
uk
0 шт / 0 грн
Винна термінологія
Переглядів: 454

Винна термінологія

Автор: Богдан Павлюх

Недостатньо тільки любити та пити вино, про нього потрібно читати, щоб краще у ньому розбиратись. У цій статті я пропоную вам ознайомитись з базовими термінами, які ви можете зустріти на винних етикетках або винних дегустаціях. Вони допоможуть краще зрозуміти вино))

Вино – алкогольний напій, міцність якого здобувається у результаті бродіння свіжовижатого виноградного соку або розчавлених ягід;

Теруар – французький термін, що означає сукупність усіх факторів, що впливають на вирощення винограду та створюють його унікальність (грунти, вітер, експозиція, наявність водних ресурсів та інше, людина теж являється одним з факторів);

Букет вина – сукупність ароматів, які присутні у вині. До цих ароматів відносяться ті, які ідуть від сорту винограду, способу ферментації та витримки;

Таніни – дубильні речовини, які містяться у шкірках та кісточках виноградних ягід, та які відповідають за терпкість у вині;

Моносортове вино – вино, яке зроблене з одного сорту винограда, інколи назва вина виноситься на етикетку;

Асамбляж  - змішування різних сортів винограду, або змішування вин різних років (в такому випадку вінтаж не вказується);

Millesime або Vintage (Міллезим або Вінтаж) – рік збору урожаю, як правило він вказується на етикетці;

Chateau (Шато) – виноробне помістя. Під ним розуміється, що виноградники розміщені навколо виноробні,  де відбувається  весь цикл виробництва вина. Витримка та бутилювання теж відбувається на Шато;

Domaine (Домен) – виноробня, володар якої сам виробляє вино з свого винограду та розливає його по пляшкам;

Reserve та Grand reserve (Резерв та Гранд Резерв) – вказує на ступінь витримки вина у дубових діжках, але юридичну силу ці надписи несуть тільки в Іспанії та у деяких регіонах Італії;

Барік – дерев’яна діжка (переважно дубова), в якій витримують вино об’ємом 225л;

Botrytis (Ботрітіс) – благородна плісень, яка вражає виноград, висушує його та тим самим концентрує цукор в ягоді, чим дає змогу отримати високоякісні солодкі вина;

Late Harvest (Лейт Харвест) – спосіб вироблення солодких вин, який полягає у пізньому зборі винограду, коли він перезріває і концентрація цукру у ньому збільшується;

Brut (Брют)термін, який зустрічається на ігристих винах та означає рівень цукру у вині (від 5 до 15 грам на 1л.);

Декантація – процес переливу вина у декантер (графин), робиться для відділення вина від осаду або насичення вина киснем, щоб воно швидше розкрилось;

Classico (Классико) – зустрічається на етикетках італійських вин, означає історичну зону вироблення вина, переважно ці вина більш цікаві та якісні.

 

У наступних статтях ми спробуємо розібратись у процесах виробництва вина.

Категорії

Автори

Хмара тегів

Ми в соц. мережах

ОтменитьДодати коментар
Вихід
Увійти через соц. мережу
або вкажіть Ваше ім'я